Ce presupune tratamentul pentru diabet și ce trebuie să facă cei care suferă de această boală?

poza diabet favio tratament-pt blog

Diabetul zaharat de tip 1 (cunoscut și cu denumirea de “diabet juvenil” sau “insulino-dependent”) și cel de tip 2 (“diabetul adultului”) reprezintă două dintre cele mai frecvente boli din întreaga lume, cu aproape 300 de milioane de cazuri, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În ciuda acestui fapt, metodele de tratament pentru diabet încă sunt necunoscute pentru multe persoane.

Diferențe între diabetul de tip 1 și cel de tip 2:

Diabetul de tip 1 – reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa și America de Nord. Acesta se caracterizează prin distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină, fapt care conduce la un deficit de insulină.

Diabetul de tip 2 – se datorează rezistenței crescute la insulină a țesuturilor, însoțită de scăderea secreției de insulină. Factorii care pot cauza acest tip de diabet sunt: stilul de viață sedentar și abundența calorică a dietelor (fapt concretizat în obezitate sau indici ridicați ai masei corporale), fumatul, o creștere a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arterială înaltă.

Tratament diabet:

Diabetul zaharat tip 1 – presupune un tratament cu insulină prin injecție. Suplimentar, este necesară o dietă destul de strictă, ce constă în cântărirea alimentelor la fiecare masă și calcularea numărului de carbohidrați, plus autocontrol glicemic (măsurarea glicemiei din deget înaintea fiecărei mese).

Diabetul de tip 2 – este tratat cu medicație orală o perioadă lungă de timp, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentrației glucozei din sânge.

Ținerea sub control a diabetului

Acest pas se axează pe adaptarea stilului de viață și pe menținerea glicemiei la un nivel normal. Ținerea sub control a altor factori de risc cardiovascular (cum sunt hipertensiunea sau hipercolesterolemia) contribuie la îmbunătățirea speranței de viață a bolnavului. De asemenea, echilibrarea tensiunii arteriale (sub 130/80 mmHg) determină o ușoară reducere a riscului de atac cerebral.

Exercițiile fizice constituie un capitol esențial în ceea ce privește tratamentul în cazul diabetului, rezultatele fiind cu atât mai bune cu cât mișcarea este făcută în mod regulat. Gimnastica aerobică determină o scădere a glicemiei și o creștere a sensibilității la insulină.

Important este și regimul alimentar care vizează pierderea în greutate. Deși informațiile despre cele mai eficiente cure de slăbire sunt controversate, neavând un rezultat clar din acest punct de vedere, s-a descoperit că dieta cu indice glicemic scăzut asigură un control mai bun al nivelului glicemiei.

Iată o listă a alimentelor clasificate în funcție de indicele glicemic:

  • Alimente cu indice glicemic foarte scăzut: legume verzi, fasole boabe, alune, brânză, unt, soia, linte, pește, ouă, crustacee, orz, carne, fructe;
  • Indice glicemic scăzut: fasole la cuptor, mazăre, năut, fasole neagră, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, pâine de secară, paste, fulgi de ovăz;
  • Indice glicemic moderat: pepene roșu, sfeclă, banane, stafide, pâine albă și integrală, biscuiți din secară, muesli, orez, zahăr cristalizat;
  • Indice glicemic foarte înalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prăjituri din orez, morcovi, cartofi, păstârnac.

În cele mai multe cazuri, persoanele care suferă de diabet au mare nevoie de un aport zilnic de nutrienți care să le îmbunătățească starea de sănătate, cum ar fi acidul afla lipoic (ALA), luteina, cromul, magneziul, precum și alți antioxidanți (vitaminele C și E). De aceea, suplimentele alimentare, cum este Favio, pot avea un rol esențial în viața de zi cu zi a pacienților cu diabet.  

Este important de știut că, printr-o educație corectă și strictețe în ceea ce privește respectarea tratamentului urmat, persoanele care suferă de diabet își pot ține sub control afecțiunea.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399