Care sunt simptomele diabetului și cum poate fi depistat?

poza favio simptome diabet

Diabetul zaharat este o boală declanşată atunci când valorile glucozei din sânge cresc peste limitele normale (în general se situează între 70 şi 110 miligrame per decilitru). Fiind principalul glucid care se găseşte în sânge, această substanţă are un rol esenţial, pentru că reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru organism.

În procesul complex de distribuire a glucozei în celulele din corp, pancreasul este primordial, deoarece sintetizează şi eliberează în sânge un hormon numit insulină. Aceasta ajută la menţinerea nivelului de glucoză din sânge în limite standard. În cazul unui diabet, organismul nu mai produce cantitatea suficientă de insulină sau, pur şi simplu, ea nu îşi mai poate îndeplini sarcina, ceea ce înseamnă că glucoza rămâne în sânge.

Există trei forme principale de diabet zaharat recunoscute de specialiştii din acest domeniu: diabet de tipul 1, diabet de tipul 2 şi diabetul gestaţional (care apare în timpul sarcinii), cele mai frecvente forme la nivel mondial fiind primele două menţionate. Pentru a clarifica noţiunile, este important de amintit faptul că diabet zaharat tip 1 a înlocuit mai mulți termeni vechi precum diabet juvenil și diabet insulino-dependent. La fel, denumirea de diabet zaharat tip 2 a substituit diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

Fiind întâlnit în toate colțurile lumii și la persoane de vârste diferite, diabetul este considerat o “epidemie mondială” de către Organizația Mondială a Sănătății. Deși, în trecut, era văzut drept o boală a adulților, acesta apare din ce în ce mai frecvent la copii, odată cu creșterea ratei obezității în rândul lor, așa că este foarte important ca orice persoană să știe care sunt simptomele diabetului.

Indiferent că este vorba despre diabetul de tip 1 (caracterizat prin distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină, fapt care duce la un deficit de insulină) sau despre diabetul de tip 2 (apărut din cauza unui stil de viață sedentar, al abundenței calorice a dietelor, a fumatului sau a nivelului ridicat de colesterol), simptomele clasice sunt asemănătoare în ambele cazuri.

Simptome diabet:

 • poliuria (urinare frecventă)

În situaţiiile în care glicemia creşte peste 160-180 mg/dL, glucoza începe să fie eliminată prin urină. Cu cât excreţia urinară este mai ridicată, cu atât rinichii produc cantităţi mai mari de apă pentru a dilua glucoza. Din acest motiv, pacienţii care suferă de diabet au tendinţa să urineze foarte des.

 • polidipsia (sete exagerată)

Polidipsia este în strânsă legătură cu urinarea frecventă, ambele simptome fiind provocate de instalarea diabetului în organism. Practic, este o sete accentuată care poate fi calmată prin consumarea unei cantităţi ridicate de lichide.

 • polifagia (senzație crescută de foame)

Un alt efect al diabetului în corp este polifagia, o senzaţie de foame excesivă sau dorinţa necontrolată de a mânca foarte des, indiferent de momentul zilei. În mod normal, acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, dar trebuie luat în seamă dacă este asociat cu alte simptome specifice unui tip de diabet.

 • scăderea în greutate

Pierderea inexplicabilă a greutăţii într-un timp foarte scurt este un semnal de alarmă, un indiciu că organismul nu funcţionează în condiţii normale. Din cauza diabetului, corpul nu mai foloseşte corect sau nu mai echilibrează aşa cum trebuie nivelul de zahăr din sânge.

Alte simptome ale diabetului sunt: situații repetate de vedere încețoșată, mâncărime, deteriorarea vaselor sangvine, infecții vaginale recurente, stare accentuată de oboseală.

Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 se pot confrunta în cazuri extrem de rare cu o formă de comă diabetică hiperosmolară (cauzată de un nivel foarte ridicat al glicemiei, asociată cu stare de leșin și tensiune arterială scăzută).

Cu toate acestea, multe persoane nu prezintă niciun fel de simptom în primii ani de la declanșarea bolii și sunt diagnosticate în timpul unor teste de rutină.

Factori de risc pentru diabet

 • Dieta bogată în zahăr – Alimentele nesănătoase duc la obezitate de cele mai multe ori, iar aceasta este o cauză importantă a diabetului;
 • Stilul de viaţă sendentar, din care lipseşte sportul – În ultimii ani, au apărut tot mai multe studii de specialitate care susţin că cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice efectuate în fiecare zi reduc riscul apariţiei diabetului, contribuind la dezvoltarea organismului în condiţii normale;
 • Greutate mică la naştere – Acest aspect este asociat cu dezvoltarea diabetului de tip 2;
 • Vârsta – Cu cât o persoană are o vârstă mai înaintată, cu atât se sporeşteposibilitatea de a dezvolta o formă de diabet;
 • Antecedentele din familie – Este cunoscut faptul că persoanele care au rude cu diabet prezintă un risc ridicat de a avea această boală la rândul lor.

Cum se depistează diabetul?

Organizația Mondială a Sănătății definește diabetul (atât de tipul 1, cât și de tipul 2) fie prin valoarea crescută a glicemiei, la o singură determinare, însoțită de simptomele prezentate mai sus, fie prin valorile crescute, stabilite la două determinări, ale oricăruia din următorii parametri:

 • valoarea glicemiei a jeun (pe nemâncate):  ≥ 7,0 mmol/l (126 mg/dl)

sau

 • în urma efectuării unui test de toleranță la glucoză, la două ore după administrarea dozei orale de glucoză, o concentrație plasmatică a glucozei de ≥ 11,1 mmol/l (200 mg/dl)

Testul de glicemie aleatorie mai mare de 11,1 mmol/l (200 mg/dL) asociată cu simptomele tipice sau o valoare a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) mai mare de 6,5% reprezintă o altă metodă de diagnosticare a diabetului.

Criterii de diagnostic al diabetului

criterii de diagnostic ale diabetului

Pentru a vedea cât de grave au devenit lucrurile în ultimii ani în ceea ce privește diabetul, este interesant de văzut cum a evoluat această boală din punct de vedere al “cifrelor”.

Spre exemplu, în 1985, numărul cazurilor de diabet era estimat la 30 de milioane, ajungând la 135 de milioane în 1995 și la 217 milioane în 2005. Specialiștii din domeniu sunt de părere că această creștere se datorează în primul rând îmbătrânirii populației la nivel global, reducerii exercițiilor fizice și obezității aflate în continuă creștere.

În 2000, printre primele cinci țări în care se înregistra cel mai mare număr de persoane bolnave de diabet se numărau India (cu 31,7 milioane), China (cu 20,8 milioane), Statele Unite (cu 17,7 milioane), Indonezia (cu 8,4 milioane) și Japonia (cu 6,8 milioane).

Având în vedere informațiile prezentate, este foarte important ca persoanele care au simptomele descrise mai sus să meargă la medic pentru a identifica eventualele probleme de sănătate.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399