Glosar de termeni pentru diabetul zaharat – partea II

Screen Shot 2016-02-16 at 16.44.31

19. Indice glicemic – modalitate relativ nouă de a calcula numărul de carbohidrați conținuți de alimente, din punct de vedere calitativ, în funcție de impactul pe care aceștia îl au asupra nivelului glicemiei. Pentru că nu întotdeauna aceeași cantitate de carbohidrați, obținuți din surse diferite, influențează nivelul de zahăr din sânge în egală măsură, indicele glicemic calculează rata de absorție intestinală a fiecărui aliment și nivelul zahărurilor pe care îl provoacă în sânge. Dacă un aliment are un indice glicemic ridicat înseamnă că substanțele pe care le conține sunt descompuse și absorbite rapid de către organism, furnizându-i acestuia o cantitate mai mare de glucoză într-un timp scurt.

20. LDL (low-density lipoprotein) – cantitatea de lipoproteine cu densitate mică care afectează pereții vaselor de sânge prin depozitarea excesului de colesterol conducând, în timp, la întărirea vaselor de sânge și declanșarea problemelor cardiovasculare.

21. Lipide – substanțe grase, insolubile, care se găsesc în sânge și în țesuturi și au rolul de a depozita energia. Se află în corp sub forma trigliceridelor, acizilor grași liberi, steroizilor (produși din colesterol) sau fosfolipidelor, iar organismul nostru are nevoie de cantități reduse de lipide pentru a funcționa. O cantitate prea mare de lipide în sânge conduce la obezitate și la complicații cardiovasculare.

22. Măsurarea carbohidraților – metodă de planificare a meselor zilnice realizată prin calcularea cantității de carbohidrați cu scopul de a ține sub control nivelul de glucoză din sânge. Se realizează prin setarea unor limite maxime și minime de carbohidrați consumați la o masă și se ia în considerarea efortul fizic depus și medicația pentru a se ajunge la un echilibru optim. Această cantitate depinde de la persoană la persoană în funcție de nivelul zilnic de activitate fizică.

23. Nefropatie – considerată cea mai gravă complicație a diabetului, este determinată de o proastă funcționare a rinichilor. Aceștia conțin numeroase vase de sânge care filtrează substanțele transportate de sânge, dar, în cazul unei catități prea mari de zahăr, filtrele rinichilor sunt distruse, nemaiputând funcționa corespunzător. Cel mai avansat stadiu al afecțiunii este încetarea completă a funcționării rinichilor. Nu toate persoanele care suferă de diabet sunt afectate de nefropatie, ea putând fi evitată dacă nivelul glicemiei și cel al tensiunii arteriale sunt ținute sub control. Fumatul este unul din principalii factori care încurajează apariția acestei afecțiuni.

24. Neuropatie diabetică tulburare a sistemului nervos datorată nivelului crescut al zahărului din sânge care, pe perioade îndelungate, poate afecta nervii din tot organismul. Această tulburare cauzează afecțiuni ale sistemului locomotor, digestiv, tractul urinar, vaselor de sânge și inimii.

25. NIDDM ”diabetul adultului” sau diabetul zaharat de tip 2, toate aceste denumiri definesc aceeași afecțiune datorată funcționării necorespunzătoare a hormonului insulină – fie o rezistență a organismului la acest hormon, fie o deficiență în producerea sa.

26. Proteine – molecule complexe care joacă un rol crucial în funcționarea celulelor și regenerarea organelor și țesuturilor din organism. Sunt alcătuite din unități numite amino-acizi care, asimilate de către corp, sunt transformate în glucoză și folosite sub formă de energie.

27. Proteinurie – complicație a diabetului manifestată printr-un exces de proteine în urină reprezentând, de obicei, o problemă de funcționare a rinichilor. Majoritatea proteinelor sunt reasimilate și refolosite de organism; în cazul proteinuriei, filtrele rinichilor, care nu mai funcționează corespunzător, permit eliberarea acestor cantități de proteine.

28. Retinopatie diabetică – afecțiune edocrinică cauzată de slăbirea vaselor de sânge la nivelul ochilor. Reprezintă o complicație a diabetului cauzată de pătrunderea în retină a sângelui și a altor substanțe pe care acesta le conține, conducând la vedere încețoșată și, în timp, la orbire.

29. Rezistența la insulină – sindrom caracterizat prin faptul că, deși organismul produce insulină, aceasta nu poate fi folosită în mod eficient. În felul acesta, glucoza nu mai este absorbită de celule, ci este eliberată în sânge, conducând la creșterea nivelului glicemiei și la apariția diabetului de tip 2.

30. Sarcina glicemică – unitate de măsură diferită de indicele glicemic cu care se face, adesea, confuzie. Deși ambele calculează efectul alimentelor asupra nivelului de glucoză din sânge, sarcina glicemică se folosește de totalul carbohidraților pe care îi conține o porție de mâncare (indicele glicemic) pentru a afla care este cantitatea recomandată din acel fel de mâncare.

  • Sarcina glicemică = indice glicemic * grame carbohidrați/100

31. Sindrom metabolic – o asociere de condiții care sporesc riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare și diabetului. Cele mai recognoscibile componente ale sindromului sunt obezitatea abdominală, hipertensiunea, cantitatea prea mare de trigliceride, un nivel scăzut de colesterol bun și intoleranța la glucoză.

32. Sucraloza – înlocuitor non-nutritiv, non-caloric al zahărului, care nu conține carbohidrați și nu este asimilat de către organism, este folosit în mâncăruri și în băuturi și este de 600 de ori mai dulce decât zahărul.

33. Testul A1C –  sau ”hemoglobina glicozilată”, este testul de sânge folosit pentru a diagnostica diabetul de tip 1 și 2 și pentru a cuantifica felul în care organismul va face față afecțiunii. Testul măsoară nivelul de zahăr din sânge în ultimele 2-3 luni în funcție de procentajul de hemoglobină care este acoperit cu zahăr. Este indicat să fie făcut cu o frecvență de:

  • o dată pe an dacă suferi de pre-diabet, având o predispoziție pentru a dezvolta diabet în viitor;
  • de două ori pe an dacă suferi de diabet de tipul 2, nu folosești insulină, iar nivelul glucozei din sânge se încadrează, de obicei, în limitele normale;
  • de trei ori pe an dacă suferi de diabet de tip 1;
  • de patru ori pe an dacă ai diabet de tip 2, folosești insulină și întâmpini dificultăți în a-ți controla nivelul de glucoză din sânge.

34. Toleranța la glucoză – cunoscută și ca ”prediabet”, se caracterizează prin incapacitatea organismului de a menține nivelul zahărului din sânge la un nivel normal, ridicând glicemia la un nivel superior limitei admise, dar inferior diabetului zaharat. Valori constante ale glicemiei cuprinse între 140 mg/dl și 199 mg/gl sunt asociate prediabetului. Apare înaintea diabetului de tip 2 și nu prezintă, în general, simptome.

35. Zaharină – îndulcitor artificial, non-nutritiv al zaharului, de 200-700 de ori mai dulce decât acesta. Nu cauzează creșterea nivelului de glucoză din sânge, nu conține calorii, se folosește în prepararea anumitor mâncaruri, este conținută în unele gume de mestecat, paste de dinți, medicamente sau este folosită pentru îndulcirea băuturilor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399