Factorii genetici ai dezvoltării diabetului (probabilități în funcție de antecedentele în familie, factori demografici și de mediu) – Diabetul de tip 2

Diabetes-Checkbox

Primele întrebări care îi vin în minte unei persoane diagnosticate cu diabet este dacă boala a fost moștenită ereditar și care sunt șansele de a o transmite mai departe urmașilor. Deși medicina încearcă să stabilească legătura între diabet și factorii genetici de mai bine de 20 de ani, multe răspunsuri sunt încă ambigue. În România, statisticile ne spun că 1 din 11 persoane suferă de această boală, ridicând procentul populației la 11,6%.

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet, însumând 90% din toate cazurile de indivizi afectați in general cu orice formă de diabet. Deși acest lucru determină ca incidența legată de ereditate să fie mai mare, manifestarea acestui tip de diabet poate reflecta faptul că membrii familiei împart stiluri de viață similare, fără să fie vorba neapărat o trăsătură de ADN.

Factorii genetici

Cu toate că riscul fratelui unei persoane bolnave de diabet este, în general, egal cu cel al mediei populației, există, totuși câteva excepții. Dacă o persoană se îmbolnăvește în ciuda faptului că are o greutate normală, atunci riscul fratelui crește de două ori față de media populației.

Dacă unul dintre părinți are și el diabet de tip 2, atunci riscul copilului ajunge de trei ori mai mare față de media populației, iar dacă ambii părinți suferă, șansele acestuia sunt de 50%.
În orice caz, pentru diabetul de tip 2, cauzele genetice reprezintă mai puțin de o treime; restul sunt reprezentate de factori de mediu și comportamentali similari între membrii familiei.

Factori demografici

Cea mai mare rată a persoanelor diagnosticate cu diabet aparține populației native americane, în special locuitorilor din Arizona și nativilor din Insulele Pacificului de Sud. Alte grupe demografice cu factor crescut de risc sunt populațiile hispanice și afroamericană, cu o rată mult mai ridicată decât a celor caucaziene.

În anul 2000, numărul persoanelor cu diabet la nivel mondial este estimat la 171 de milioane, adică 2.8% din populația lumii, iar numărul acestuia este prevăzut că va crește la 366 de milioane până în 2030  – 4.4% din populație.

Categoria de vârsta supusă celui mai crescut risc sunt persoanele între 45 și 64 de ani ce provin din țările în dezvoltare. În cazul țărilor dezvoltate, acestă medie de vârstă cu risc sporit crește după 65 de ani.

În ceea ce privește raportul femei-bărbați, rata de incidență este asemănătoare, cu mici diferențe – mai crescută în cazul bărbaților cu vârsta sub 60 de ani și în cazul femeilor de peste 65 de ani.

Factorii de mediu

Drintre aceștia, obezitatea reprezintă cauza principală de risc, strâns legată de sedentaritate și alimentație nesănătoasă. Creșterea tot mai mare al numărului persoanelor care suferă de diabet la nivel global a fost pusă pe seama ratei tot mai crescute de obezitate, estimându-se că un număr de 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au probleme de obezitate.

Alături de obezitate, distribuția grăsimii în corp, calculată ca raportul circumferinței încheietura-șold, reprezintă un alt factor cu impact în declanșarea diabetului. Obezitatea abdominală este cel mai frecvent asociată cu diabetul de tip 2.

Sedentaritatea este al doilea factor major de risc pentru acest tip de diabet. Exercițiile fizice îmbunătățesc nivelul de glucoză din sânge și metabolismul lipidelor, fiind demonstrat faptul că 30 de minute pe zi de mers pe jos sau cu bicicleta, reduc drastic riscul diabetic.

Deși, la momentul actual nu poate fi prezisă cu certitudine probabilitatea moștenirii diabetul de tip 2, studiile factorilor de risc genetici și de mediu se află într-o permanentă actualizare în încercarea de a stabili legături cât mai exacte. Ceea ce putem face, însă, pentru a diminua riscul îmbolnăvirii este să avem grijă în permanență de sănătatea noastră, de dietă, adoptând un stil de viață sănătos.

Sursele de informare:
http://www.who.int/genomics/about/Diabetis-fin.pdf
http://www.joslin.org/info/genetics_and_diabetes.html


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399