Diabetul in Romania

Conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), Romania se situeaza printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de lista fiind Turcia (14,85%).

Din totalul populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani (16 488 000ⁱ), 1,530 000 persoane sunt diagnosticate cu diabet, ceea ce inseamna ca in Romania una din 11 persoane sufera de diabet.

Procentual si oficial 6,5% din populatia tarii sufera de diabet, insa mai multi specialisti sustin ca procentul este mult mai mare pentru ca foarte multe persoane, din diverse motive nu sunt inca diagnosticate si aflate sub evidenta oficiala a medicilor de specialitate.

“Statisticile ingrijoratoare cu privire la persoanele diagnosticate cu diabet, ne fac pe noi, medicii de specialitate, sa continuam cu si mai multa fervoare Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” inceputa in anul 2011. Dorim, in primul rand, sa ii facem pe oameni sa constientizeze faptul ca aceasta boala poate fi prevenita printr-o serie de actiuni la indemana fiecaruia, dorim sa ii determinam sa isi faca anual analizele de rutina, prin care pot depista boala in faza incipienta si, nu in ultimul rand, dorim ca pacientii diagnosticati cu diabet sa stie ca nu lupta singuri, ci depunem eforturi concrete pentru a gasi noi metode de a tine sub control aceasta afectiune” , a declarat Prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Depistarea precoce a acestei afectiuni este foarte importanta. De aceea este necesara testarea periodica a glicemiei si a hemoglobinei glicozilate. De asemenea, atat pentru preventive, cat si pentru ameliorarea simpomelor cauzate de aceasta afectiune este importanta insusirea unui stil de viata sanatos, bazat pe un regim alimentar echilibrat, corect si pe practicarea zilnica de exercitii fizice. Potrivit reprezentantilor Federatiei Internationale a Diabetului, practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Sursa: www.edumedical.ro


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399