Diabet gestaţional – Simptome, cauze şi metode de tratament

diabetul gestational - sfaturiCând vine vorba despre diabet, cele mai cunoscute forme ale acestei boli sunt tipurile 1 şi 2, însă puţine persoane ştiu că există şi diabetul gestaţional. Pe scurt, această problemă de sănătate apare doar în timpul unei sarcini (deci este de scurtă durată) şi se dezvoltă atunci când organismul femeii nu mai produce o cantitate suficientă de insulină, iar nivelul glucozei din sânge depăşeşte limitele normale.

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă în corp din cauza diabetului gestaţional, considerăm că este nevoie de explicaţii amănunţite. Aşadar, pe perioada celor nouă luni de sarcină, hormonii produşi de placentă împiedică insulina secretată de pancreas să îşi îndeplinească rolul şi apare fenomenul numit “insulinorezistenţă”, ceea ce înseamnă că organismul femeii nu o mai poate utiliza corect.Din acest motiv, glucoza nu mai părăseşte sângele pentru a fi transformată în energie în drumul său spre celule, ci rămâne aici şi se acumulează în cantităţi mari. De la hiperglicemie la diabet gestaţional mai este doar un pas…

Factori de risc pentru diabet gestaţional

Apariţia acestei afecţiuni în timpul sarcinii este favorizată şi influenţată de anumite aspecte importante:

– istoricul familial (rude de gradul I cu diabet zaharat);

– hipertensiune arterială;

– sindromul ovarelor polichistice;

– afecţiuni cardiovasculare;

– HDL-colesterol < 35 mg/dL (0.9 mmol/L);

– alimentaţia nesănătoasă;

– stilul de viaţă sedentar al viitoarei mame (lipsa de exerciţii fizice şi sport).

Diabet gestaţional simptome

În general, diabetul în sarcină nu poate fi depistat pe baza unor simptome standard. În plus, semnele existenţei acestei afecţiuni seamănă foarte mult cu cele frecvente în timpul sarcinii, astfel că pot trece neobservate.

Câteva dintre simptomele diabetului gestaţional sunt:

  • senzaţia de sete şi gura uscată în permanenţă;
  • stare de oboseală accentuată;
  • urinări scurte şi dese;
  • vedere neclară;
  • ameţeală;
  • senzaţia de foame;
  • dificultăţi de concentrare.

Diabet în sarcină – Cum se face diagnosticarea

Medicii recomandă femeilor gravide să efectueze, în cursul săptămânilor 24-28 de sarcină, un test de toleranţă la 75g de glucoză administrată pe cale orală. Această metodă de diagnosticare a diabetului gestaţional trebuie pusă în aplicare dimineaţa, cu cel puţin 8 ore înainte de ultima masă. Se recoltează 3 probe de sânge: înainte de administrarea glucozei, la o oră şi apoi la două ore după înghiţirea substanţei.

Diabet gestaţional valori

  1. pe nemâncate – normal < 92 mg/dl / 5.1 mmol/l
  2. la o oră după – normal < 180 mg/dl / 10 mmol/l
  3. la două ore după administrarea a 75g de glucoză – normal < 153 mg/dl / 8.5 mmol/l

Se pune diagnosticul de diabet gestaţional atunci când cel puţin una dintre cele trei rezultate este egală sau mai mare decât valorile obişnuite amintite mai sus.

Diabet gestaţional – tratament

Principala acţiune pentru tratarea acestui tip de diabet este controlarea riguroasă a nivelului de glucoză din sânge. Femeile însărcinate care au această problemă trebuie să îşi măsoare glicemia dimineaţa, înainte de prima masă, dar şi la două ore după, în jurul prânzului.

De asemenea, este foarte importantă adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, bazat pe o alimentaţie corectă, sănătoasă, precum şi pe efectuarea unor exerciţii fizice specifice pentru perioada sarcinii. Persoanele care sunt supraponderale sunt sfătuite să reducă numărul de calorii cu ajutorul unui regim adecvat la diabetul gestaţional.

Există posibilitatea ca diabetul gestaţional care “dispare” după naştere să fie asociat în mod direct cu un risc ridicat de dezvoltare a diabetului de tip 2 pe parcusul următorilor ani. De aceea, specialiştii recomandă femeilor care au avut această afecţiune pe timpul sarcinii să facă teste pentru diabet cel puţin o dată la fiecare 3 ani.

În cazul în care intoleranţa la glucoză se manifestă şi după încheierea perioadei de sarcină, diagnosticul de diabet gestaţional este reclasificat în una dintre celelalte două forme de diabet (tip 1 sau 2).

Sursa: www.reginamaria.ro, www.synevo.ro


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399