Ce înseamnă termenul de neuropatie diabetică şi cum poate fi tratată această afecţiune?

Ce înseamnă termenul de neuropatie diabetică şi cum poate fi tratată această afecţiune?Odată cu trecerea timpului, dacă hiperglicemia (nivelul ridicat al zaharurilor din sânge) nu este tratată în mod corespunzător, persoanele care suferă de diabet se pot confrunta cu afecţiunea numită neuropatie diabetică. Pe scurt, aceasta este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale diabetului zaharat şi duce la afectarea nervilor din întregul corp. Neuropatia diabetică poate fi declanşată la orice vârstă, dar pacienţii de peste 50 de ani sunt mai predispuşi să aibă această problemă de sănătate, deoarece organismul lor este mai slăbit, iar vasele de sânge sunt mai fragile. 

Neuropatie diabetică – ce presupune şi cum afectează organismul

Concret, dezechilibrul metabolic apărut din cauza cantităţilor prea mari de glucoză din sânge afectează vasele mici din corp, adică acelea care hrănesc nervii periferici. Cu cât acești nervi sunt mai lungi (spre exemplu cei de la picioare, pentru că pornesc de la coloana vertebrală şi se întind până la vârful degetelor), cu atât riscul să fie afectați este mai mare.

Există trei tipuri principale de neuropatii diabetice:

Neuropatie diabetică periferică – este cea mai frecventă formă în rândul pacienţilor şi are ca rezultat afectarea sistemului nervos periferic. Principalul rezultat al acesteia este scăderea sensibilităţii dureroase, tactile şi termice în anumite părţi ale corpului. În unele cazuri, din cauza neuropatiei diabetice este dereglată şi capacitatea de mişcare, mai ales în condiţii de alertă sau stres.

Neuropatie diabetică autonomă – produce un dezechilibru al sistemului nervos autonom, aici fiind incluşi nervii responsabili cu activarea funcţiilor involuntare ale organismului, precum bătăile inimii, digestia, tensiunea arterială sau transpiraţia.

Neuropatie focală – este denumită aşa pentru că afectează un singur nerv, în special la nivelul picioarelor, coapselor sau încheieturii mâinilor. O caracteristică definitorie a acestui tip de neuropatie diabetică dureroasă este faptul că apare brusc, fără simptome care să tragă un semnal de alarmă asupra riscului. Principala metodă prin care poate fi prevenită neuropatia diabetică este menţinerea valorilor glucozei din sânge în limite normale (între 60 şi 100 mg/dl), extremele putând varia în funcţie de metoda de laborator utilizată pentru măsurare. De asemenea, glicemia poate fi controlată în mod riguros prinechilibrarea valorilor medii ale hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] sub 7%, timp de o perioadă de două-trei luni.

Cauze ale neuropatiei diabetice

De cele mai multe ori, neuropatia diabetică dureroasă apare ca urmare a influenţei următorilor factori:

  • nivel ridicat al glucozei din sânge sau limite scăzute ale insulinei
  • o cantitate anormală de grăsimi în sânge
  • consumul de alcool sau droguri
  • fumatul în exces
  • antecedente în familie (acestea sporesc posibilitatea dezvoltării unor boli ale sistemului nervos)

Principalele complicaţii care duc la declanşarea neuropatiei diabetice sunt:

  • rănile de la nivelul picioarelor (acestea sunt cauzate de pierderea sensibilităţii)
  • leziuni grave ale pielii sau ale unor mucoase
  • distrugerea muşchilor
  • incapacitatea de a controla nivelul zahărului din sânge

Neuropatie diabetică –simptome

Neuropatia diabetică se instalează în organism odată cu diabetul zaharat, astfel că este dificil de menţionat care sunt primele simptome ale acestei afecţiuni. De obicei, pacientul ajunge la medic atunci când apar urinarea frecventă, setea accentuată, senzaţia constantă de foame, pierderea rapidă a kilogramelor sau schimbările bruşte de dispoziţie.

Simptomele neuropatiei diabetice sunt diferite de la un pacient la altul şi sunt influenţate în mod direct de tipul de afecţiune despre care este vorba.

Astfel, în ceea ce priveşte neuropatia diabetică periferică, principalele semne sunt furnicăturile, amorţelile, înţepăturile în degete şi durerile la nivelul picioarelor sau al mâinilor. De asemenea, este posibilă pierderea frecventă a echilibrului şi apariţia unor tulburări de concentrare.

În cazul unei neuropatii diabetice autonome, pacientul resimte episoade de greaţă sau vomă, dureri abdominale, tendinţa de a transpira excesiv în zona feţei şi a gâtului, mai ales pe perioada nopţii sau în timpul mesei.

În rândul persoanelor care suferă de neuropatie diabetică focală, cea mai rară formă, sunt frecvente tulburările motorii într-o singură parte a corpului (mai ales la mâini, picioare sau coapse), dificultatea de a vedea clar sau senzaţia de slăbiciune fără un motiv exact.

Neuropatie diabetică – Tratament

Nu există un tratament standard pentru neuropatie diabetică, deoarece nu sunt cazuri tipice în ceea ce priveşte această problemă de sănătate. În general, tratamentul medicamentos prescris de medic are scopul de a ameliora neplăcerile produse de anumite simptome şi de a evita apariţia unor complicaţii severe.

Cu toate acestea, riscul de a face neuropatie diabetică poate fi minimalizat prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin efectuarea unor exerciţii fizice regulate (pentru a ajuta organismul să folosească insulina în mod corespunzător), prin renunţarea la fumat şi la consumul de alcool, precum şi prin controlarea atentă a tensiunii arteriale.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399