Ce este Luteina? Rolul ei major in alimentatia persoanelor diagnosticate cu diabet.

Fiecare persoana diagnosticata cu diabet constientizeaza faptul ca, din momentul diagnosticarii, trebuie sa acorde o atentie sporita anumitor probleme pe care aceasta boala le poate determina. Una dintre ele este sanatatea ochilor

Pentru ingrijirea vederii, pe langa controalele periodice la doctorii specialisti, recomandate sunt si suplimentele alimentare care pot reprezenta un suport major in pastrarea sanatatii oculare. Substanta de baza in acest caz este Luteina.

Luteina face parte din familia carotenoidelor, un grup de compusi din familia Vintaminei A, care au capacitatea de a reduce riscul de anumite tipuri de cancer, boli de inima si degenerare oculara, conform rapoartelor Societatii Internationale a Carotenoidelor.

Luteina poate fi extrasa de organismul nostru din anumite alimente (fructe si legume viu colorate, precum morcovi, cartofi dulci, mango, porumb, rosii, spanac), precum si prin administrarea de suplimente alimentare specifice.

Luteina in sanatatea ochilor

Luteina este prezenta in organismul nostru in special in cristalinul ochilor, in retina, in macula si joaca un rol extrem de important in claritatea vizuala. Ea este un antioxidant care protejeaza celulele impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi si de razele UV ale soarelui.

Radicalii liberi afecteaza sistemul imunitar si determina astfel aparitia diferitelor boli infectionase si degenerative. Una dintre aceste probleme majore o reprezinta deteriorarea considerabila a maculei, care este prezenta in centrul retinei, ceea ce duce la pierderea vederii. Luteina se dovedeste a fi in acest caz extrem de eficienta.

Luteina actioneaza ca un filtru natural al ochilor si protejeaza retina de a fi expusa direct la lumina daunatoare a soarelui. Luteina creste densitatea pigmentului macular, adica a stratului de tesut protector care este prezent peste macula. Acest pigment consolideaza structurile vitale ochiului si capacitatea acestora de protectie. El ajuta la filtrarea luminii albastre daunatoare si a luminii UV si astfel protejeaza impotriva degenerarii maculei, degenerare cauzata de radicalii liberi.

Luteina are, de asemenea, un rol important in protectia impotriva cataractei, care apare de obicei cu varsta. Cataracta se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului natural, cauzand vedere incetosata. Luteina ajuta la consolidarea celulelor cristalinului si la imbunatatirea vederii.

Luteina in alimentatie

Luteina se gaseste in mai multe legume verzi (varza, spanac), in porumb, dovlecel, piper portocaliu, kiwi si struguri. Intr-o cantitate mai mare, luteina se mai poate gasi si in oua.

Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt, de asemenea, un mod foarte eficient de a oferi organismului necesarul zilnic de luteina, in cantitati controlate si alaturi de alte vitamine si minerale necesare imbunatatirii functionarii corecte a organismului. In general, doza recomandata este intre 10 mg si 20 mg pe zi, insa este importanta o buna informare privind doza necesara fiecarei persoane. In acest sens, va recomandam sa va consultati cu medicul dumneavoastra curant.

Luteina in tratamentul diabetului zaharat

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică caracterizată prin hiperglicemie si este adesea asociat cu complicatii, cum ar fi cataracta si sensibilitate crescuta la infectii frecvente si prelungite. Nivelul ridicat de glucoza induce stresul oxidativ în celulele sistemului imunitar. Un studiu realizat de Muriach M și colaboratorii sai, a demonstrat ca administrarea de luteina inhiba stresul oxidative. S-a ajuns astfel la concluzia că luteina poate avea un rol important in reducerea sensibilitatii la infectii pentru pacientii cu diabet zaharat.

De asemenea, pacientii cu diabet au un risc crescut de cataracta, principala cauza de orbire. Multe studii științifice s-au concentrat asupra efectului protector al luteinei împotriva dezvoltării cataractei. Cercetatorul Arnal E, impreuna cu echipa sa, in urma unui studio de laborator dezvoltat pe sobolani, a constatat ca un tratament combinat cu luteina si insulina impiedica dezvoltarea cataractei la șobolanii cu diabet zaharat. Luteina administrata a inhibat semnificativ peroxidarea lipidelor în lentila cu diabet zaharat.

[1] Luteina previne efectul de niveluri ridicate de glucoza asupra celulelor sistemului imunitar in vivo și in vitro. J. Physiol Biochem. . 2008 iunie, 64 (2): 149-57 [2] Luteina previne dezvoltarea cataractei si progresia la sobolani cu diabet zaharat. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2009 Jan; 247 (1): 115-20. 

Sursa: www.diabetesdaily.com, www.phytochemicals.info


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399