Ce este diabetul și care sunt riscurile dezvoltării acestuia

Diabetul, adesea numit de doctori „diabet zaharat”, este o boală cronică ce are ca rezultat dereglarea nivelului glicemiei din sânge și care cauzează schimbări majore în viața pacientului.

În 2013 s-a estimat că peste 382 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de diabet. Aproximativ 10% sunt toate cazurile de diabet sunt de tip 1, iar 90% – de tip 2. Înainte de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, marea majoritate a pacienților au suferit de o condiție care se numește „prediabet”. Nivelul glicemiei din sângele acestora a suferit majorări, însă nu suficient de pronunțate pentru a li se atribui diagnosticul de diabet.

Diabetul este clasificat ca boală metabolică și se referă la modul în care organismul nu poate utiliza alimentația digerată pentru a-și extrage energie și pentru a crește în mod adecvat. Majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt descompuse până când ajung la nivel de glucoză. Glucoza esteo formă de zahăr în sânge – este principala sursă de energie pentru organismul uman. O persoană cu diabet suferă de un nivel prea ridicat de glucoză în sânge, numit hiperglicemie.

Diabetul este o boală care poate duce la multe complicații majore, precum boli ale rinichilor până în punctul în care pacientul are nevoie de dializă, boli ale inimii, amputări netraumatice și chiar Alzheimer’s.

Diabetul și complicațiile sale pot fi reduse printr-o planificare corectă și un stil de viață disciplinat.

Riscul de diabet crește atunci când glicemia atinge valoarea de 85. Fiecare punct peste 84% reprezintă un risc de 6% de dezvoltare a diabetului în următorii zece ani. Astfel, o glicemie de 90-94 reprezintă un risc de 49% de dezvoltare a diabetului în următorii zece ani, în timp ce o glicemie de 95-99 dublează riscul de diabet în comparație cu pacienții cu o glicemie de cel mult 84.[i] Astfel, momentul în care trebuie să începem să acordăm atenție diabetului apare mult înainte de instalarea bolii!

Cei mai comuni factori de risc ai diabetului includ:

  • Supraponderalitate sau obezitate
  • Diabet în familie
  • Apartenența la grupul afroamerican, pacific-insular, amerindian sau hispanic
  • O tensiune de 140/90
  • Un nivel ridicat al colesterolului „rău” (lipoproteine cu densitate mică – LDL) și un nivel scăzut al colesterolului „bun” (lipoproteine cu densitate ridicată – HDL)
  • Mai puțin de trei sesiuni de exerciții fizice pe săptămână.

Unii dintre factorii enumerați nu pot fi controlați, însă toată lumea poate să depună eforturi pentru a se menține la o greutate sănătoasă și pentru a face sport. Creșterea în greutate poate conduce la rezistență la insulină, primul pas către diabet. Trei sesiuni de exerciții fizice pe săptămână, sau chiar și câte o plimbare de jumătate de oră de cinci ori pe săptămână ajută la prevenția rezistenței la insulină și ajută la gestionarea greutății corporale.

[i] Nichols GA, Hillier TA, Brown JB. Normal fasting plasma glucose and type 2 diabetes diagnosis. Am J of Medicine


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399