Care sunt valorile normale ale glicemiei şi cum pot fi măsurate

Care sunt valorile normale ale glicemiei şi cum pot fi măsurateGlicemia este determinată de valorile glucozei, aceasta fiind cea mai importantă sursă de energie pentru organism, deoarece susţine activitatea celulară şi este necesară pentru desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. Glucoza se găseşte în mod natural în corp şi este unul dintre principalele zaharuri prezente în sânge. Cei doi hormoni care reglează în mod direct limitele normale ale glicemiei sunt insulina şi glucagonul. În timp ce acesta accelerează conversia glicogenului (polizaharid care servește la înmagazinarea energiei și detoxifierea organismului) în glucoză şi determină astfel creşterea glicemiei, insulina este responsabilă cu echilibrarea permeabilităţii membranelor celulare şi transportă glucoza în celule, reducând concentraţia sa din sânge.

Ce este glicemia?

Glicemia reprezintă concentraţia glucozei din sânge şi poate fi influenţată de numeroşi factori, precum stilul de viaţă sedentar, obezitatea, mediul stresant de lucru, alimentaţia nesănătoasă sau medicamentele nepotrivite.

Câteva dintre alimentele care conţin cele mai mari cantităţi de glucoză sunt cartofii, zahărul, mierea, cerealele sau făina. Din sânge, glucoza ajunge la nivel celular, trecând prin membrane, iar în acest procedeu are un rol foarte important insulina, un hormon care este secretat de pancreas. Atunci când insulina este eliberată în sange, valorile glicemiei se reduc. În situaţia în care corpul nu produce o cantitate optimă de insulină sau aceasta nu îşi face efectul, nivelul glicemiei rămâne ridicat sau creşte, aici fiind vorba despre hiperglicemie. De cele mai multe ori, se întâmplă ca glicemia să fie mai mare la primele ore ale dimineţii sau după o masă.

Cum se măsoară valorile glicemiei?

În general, medicii folosesc patru variante diferite pentru a recolta probele, cu scopul de a stabili care sunt valorile glicemiei pentru fiecare pacient în parte.

  • Glucoza determinată à jeun (pe nemâncate) – aceasta mai este numită şi bazală şi se efectuează cu ajutorul unui test de sânge după o pauză alimentară de cel putin opt ore;
  • Glucoza măsurată la două ore post prandial – adică după o masă;
  • Glucoza “random” – determinată dintr-o probă de sânge recoltată într-un moment oarecare al zilei, indiferent de timpul trecut de la ultima masă;
  • Glucoza determinată cu ajutorul testului de toleranţă la glucoză (adică măsurată după două ore de la administrarea unei cantităţi de 75 g de glucoză) – acest procedeu măsoară felul în care corpul reacţionează la o cantitate standard de glucoză. Testul se face după o pauză alimentară de cel puţin opt ore. La două ore după înghiţirea substanţei se determină glicemia prin analiza de sânge.

Valori normale ale glicemiei

Nivelul normal al glicemiei (glucoza din sânge) se situează între 60 şi 100 mg/dl, limitele putând fi puţin diferite în funcţie de metoda de laborator utilizată. Acestea exprimă glicemia măsurată după cel puţin opt ore de post. Valoarea glicemiei recoltată la o oră după masă nu trebuie să fie mai mare de 160 mg/dl, când creşterea ei este la un nivel maxim.

Atunci când există o deviere de la valorile normale ale glicemiei, pot exista două situaţii generale:

Hipoglicemia (diminuarea glicemiei) duce la transpirație abundentă, stare de slăbiciune și poate ajunge până la pierderea cunoștintei dacă scăderea este drastică. Starea hipoglicemică apare de obicei în timp scurt, de ordinul a 1/2 – 1 oră. De aceea trebuie tratată urgent:

  • dacă bolnavul este conștient: prin administrarea orală de glucoză și băuturi sau alimente care conţin această substanţă.
  • dacă bolnavul este inconștient: prin injectare de glucagon.

Hiperglicemia (creşterea glicemiei) este una dintre principalele caracteristici ale diabetului. Starea hiperglicemică se dezvoltă treptat, pe parcursul a mai multe ore și poate dura mai multă vreme. Se tratează printr-un regim alimentar cu puține glucide și prin administrarea unui tratament medicamentos. Atunci când cazurile sunt mai grave,ca la diabetul de tip 1, poate fi nevoie şi de injectarea de insulină.

Interpretarea valorilor glicemiei se efectuează conform criteriilor ADA (American Diabetes Association):

valori normale glicemie

În cazul în care valorile glicemiei sunt ridicate, acestea pot indica prezenţa unui diabet zaharat. Cu toate astea, cea mai potrivită cale de a afla motivul exact al limitelor mari este un control medical amănunţit şi, de asemenea, este necesară repetarea testelor de sânge de cel puţin două ori, în zile diferite.

Criteriile ADA (American Diabetes Association) pentru diagnosticareaunei forme de diabet în organism cuprind:

  • Simptome standard (urinare excesivă, sete accentuată, scădere bruscă în greutate), la care se adaugă o valoare a glucozei „random” >=200 mg/dL (>=11.1 mmol/L) sau
  • Valoarea glicemiei bazale >=126 mg/dL (>=6.99 mmol/L) sau
  • Valoarea glicemiei >=200 mg/dL la două ore după administrarea unei cantităţi de 75g de glucoză (prin intermediului testului de toleranţă la glucoză).

Sursa: synevo.ro, sanatate.acasa.ro, wikipedia.org


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399