Sanatate pentru diabetici

Diabetul la copii: cum se manifestă și cum se ține sub control

Diabetul reprezintă o afecțiune din cauza căreia organismul nu poate procesa zahărul (carbohidrații) din alimente. Acesta din urmă, cu ajutorul insulinei (hormonul secretat de pancreas), este folosit de celulele organismului ca sursă de energie. Atunci când corpul copilului nu produce insulină, toate mecanismele de funcționare a organismului se schimbă. Copilul poate deveni obosit din cauza

Diabet zaharat de tip 1: cauze, simptome, tratament, regim

Diabetul reprezintă o afecțiune cronică apărută atunci când organismul nu poate procesa zahărul din alimente. Acesta din urmă este folosit de celulele organismului ca sursă de energie, fiind transformat cu ajutorul insulinei (hormonul secretat de pancreas). Atunci când organismul nu produce insulină, toate mecanismele de funcționare ale acestuia se schimbă, întrucât glucoza rămâne în sânge

Diabet gestaţional – Simptome, cauze şi metode de tratament

Când vine vorba despre diabet, cele mai cunoscute forme ale acestei boli sunt tipurile 1 şi 2, însă puţine persoane ştiu că există şi diabetul gestaţional. Pe scurt, această problemă de sănătate apare doar în timpul unei sarcini (deci este de scurtă durată) şi se dezvoltă atunci când organismul femeii nu mai produce o cantitate

Ce înseamnă termenul de neuropatie diabetică şi cum poate fi tratată această afecţiune?

Odată cu trecerea timpului, dacă hiperglicemia (nivelul ridicat al zaharurilor din sânge) nu este tratată în mod corespunzător, persoanele care suferă de diabet se pot confrunta cu afecţiunea numită neuropatie diabetică. Pe scurt, aceasta este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale diabetului zaharat şi duce la afectarea nervilor din întregul corp. Neuropatia diabetică poate

10 alimente care scad glicemia şi previn apariţia diabetului

În zilele noastre, obiceiurile alimentare proaste, mediul de lucru stresant, agitaţia din jur şi lipsa activităţilor fizice regulate îşi pun amprenta foarte rapid asupra organismului nostru şi, din această cauză, au devenit principalii factori care ne influenţează sănătatea. Toate aceste lucruri duc la creşterea glicemiei (nivelul glucozei din sânge) şi, în timp, la apariţia diabetului

Glicemia scăzută – Care sunt cauzele şi simptomele acestei afecţiuni

În limbaj popular, valorile scăzute ale nivelului de glucoză din sânge sunt denumite “glicemie mică”, însă termenul folosit de cei mai mulţi medici specialişti pe plan internaţional este “hipoglicemie”. Pe scurt, acest fenomen reprezintă un semnal de alarmă pentru faptul că nivelul zaharurilor din sânge a scăzut prea mult, iar glucoza nu mai poate furniza

Glicemia mare – simptome, cauze, metode de tratament

Glicemia mare (sau “hiperglicemia”, cum mai e numită) este caracterizată prin creşterea glucozei din sânge peste valorile normale şi este o stare trecătoare sau de lungă durată. În general, intră în categoria glicemiei crescute valorile à jeun (adică dimineaţa, pe nemâncate) care depășesc nivelul de 120 mg/dl (=g/L) (sau, în sistem internațional 6,7 mmol/L) glucoză în sânge. Acestea sunt

Care sunt valorile normale ale glicemiei şi cum pot fi măsurate

Glicemia este determinată de valorile glucozei, aceasta fiind cea mai importantă sursă de energie pentru organism, deoarece susţine activitatea celulară şi este necesară pentru desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. Glucoza se găseşte în mod natural în corp şi este unul dintre principalele zaharuri prezente în sânge. Cei doi hormoni care reglează în mod direct

Rețetă mic dejun – brioșe de morcovi (12 bucăți)

Ingrediente 2 căni de ameste de praf de copt fără gluten și făină pentru diabet 1 linguriță de sare grunjoasă 2 lingurițe de scorțișoară măcinată ¼ linguriță de nucșoară măcinată 2 ouă bătute ½ cană de sirop de agave ½ suc de mere neîndulcit (îl poți obține cu ajutorul storcătorului) ¼ cană de ulei de

Glosar de termeni pentru diabetul zaharat – partea II

19. Indice glicemic – modalitate relativ nouă de a calcula numărul de carbohidrați conținuți de alimente, din punct de vedere calitativ, în funcție de impactul pe care aceștia îl au asupra nivelului glicemiei. Pentru că nu întotdeauna aceeași cantitate de carbohidrați, obținuți din surse diferite, influențează nivelul de zahăr din sânge în egală măsură, indicele

Glosar de termeni pentru diabetul zaharat – partea I

Când vine vorba de diabet, informarea și educația medicală sunt la fel de importante ca și respectarea unei diete sănătoase. Pentru a putea ține afecțiunea sub control trebuie să înțelegem cum funcționează, cum reacționează organismul în raport cu ea și ce recomandă medicina pentru a-i face față. Consultă lista noastră de termeni pentru a avea

Ce presupune tratamentul pentru diabet și ce trebuie să facă cei care suferă de această boală?

Diabetul zaharat de tip 1 (cunoscut și cu denumirea de “diabet juvenil” sau “insulino-dependent”) și cel de tip 2 (“diabetul adultului”) reprezintă două dintre cele mai frecvente boli din întreaga lume, cu aproape 300 de milioane de cazuri, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În ciuda acestui fapt, metodele de tratament pentru diabet încă sunt necunoscute

Care sunt simptomele diabetului și cum poate fi depistat?

Diabetul zaharat este o boală declanşată atunci când valorile glucozei din sânge cresc peste limitele normale (în general se situează între 70 şi 110 miligrame per decilitru). Fiind principalul glucid care se găseşte în sânge, această substanţă are un rol esenţial, pentru că reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru organism. În procesul complex

Cum să înlocuiești grăsimile nocive din alimentație cu grăsimi sănătoase?

Până de curând, persoanelor diagnosticate cu diabet le-a fost recomandată o dietă bogată în carbohidrați (50% – 60% din numărul zilnic de calorii) și cu un conținut cât mai scăzut de grăsimi. Însă, studiile recente arată că o cantitate prea mare de carbohidrați crește nivelul trigliceridelor și îl scad pe cel al colesterolului bun, în

Factorii genetici ai dezvoltării diabetului (probabilități în funcție de antecedentele în familie, factori demografici și de mediu) – Diabetul de tip 2

Primele întrebări care îi vin în minte unei persoane diagnosticate cu diabet este dacă boala a fost moștenită ereditar și care sunt șansele de a o transmite mai departe urmașilor. Deși medicina încearcă să stabilească legătura între diabet și factorii genetici de mai bine de 20 de ani, multe răspunsuri sunt încă ambigue. În România,

Administrarea unei combinații specializate de vitamine și minerale poate ajuta diabeticii și familiile lor să aibă o viață mai ușoară!

De obicei, persoanele cu diabet nu au un aport suficient de micronutrienți. O serie de cercetări realizate în Germania arată că dietele pacienților cu diabet de tip 2 prezintă deficiențe în până la 22 de nutrienți evaluați. Și mai grav este faptul că 97% dintre pacienții cu diabet nu obțin din dietă trei din cei