Glicemia mare – simptome, cauze, metode de tratament

Glicemia mare – simptome, cauze, metode de tratamentGlicemia mare (sau “hiperglicemia”, cum mai e numită) este caracterizată prin creşterea glucozei din sânge peste valorile normale şi este o stare trecătoare sau de lungă durată. În general, intră în categoria glicemiei crescute valorile à jeun (adică dimineaţa, pe nemâncate) care depășesc nivelul de 120 mg/dl (=g/L) (sau, în sistem internațional 6,7 mmol/L) glucoză în sânge. Acestea sunt cele care dovedesc faptul că pacientul suferă de diabet.

Pentru a înţelege mai bine ce reprezintă aceste cifre şi cum se ajunge la astfel de rezultate, este nevoie de câteva explicaţii utile.

În Sistemul Internaţional, unitatea de măsură pentru glicemie este milimol/litru (mmol/l), dar mai frecventă este exprimarea în miligram/decilitru (mg/dl), astfel că ambele variante sunt corecte. Transformarea mg/dl la mmol/l se face prin împărţirea la 18. De exemplu, o concentraţie plasmatică a glucozei de 90 mg/dl reprezintă 5 mmol/l. 

De cele mai multe ori, nivelul ridicat al glicemiei măsurat de mai multe ori, în zile diferite, indică instalarea diabetului zaharat în organism. Această afecţiune este o boală caracterizată prin hiperglicemie cronică, fiind provocată de scăderea secreţiei de insulină şi/sau de reducerea sensibilităţii la insulină a diverselor ţesuturi (insulinorezistenţă), în special a celui muscular, adipos şi hepatic. Odată cu hiperglicemia şi deficitul de insulină din corp, apar şi tulburări generale ale metabolismului energetic al organismului.

Glicemia mare – Simptome

O persoană care suferă de diabet, fie că este vorba despre diabet de tip 1 sau diabet de tip 2, resimte glicemia mărită prin numeroase stări fizice, cele mai frecvente din acestea fiind:

  •    pierederea rapidă şi nejustificată a kilogramelor în plus
  •    gura uscată în permanenţă
  •    senzaţia de sete
  •    urinări frecvente, chiar şi în timpul nopţii (de cel puţin 2-3 ori)
  •    stări de greaţă şi chiar vomă
  •    arsuri stomacale
  •    dureri în capul pieptului
  •    oboseală accentuată, slăbiciune, somnolenţă
  •    tulburări de vedere (cel mai adesea fiind semnalată vederea înceţoşată, neclară)
  •    senzaţia inexplicabilă de foame chiar şi imediat după o masă copioasă
  •    apetit exagerat
  •    migrene şi dificultăţi de concentrare pe parcusul întregii zile
  •    o stare generală foarte proastă, aparent fără un motiv anume

Glicemia mare – Cauze

Problema care duce la o glicemie mărită este un deficit major de insulină sau incapacitatea corpului de a folosi în mod corect cantităţile de insulină pe care le are la dispoziţie.

De-a lungul timpului, specialiştii au observat că mai mulţi factori interni şi externi pot provoca, în timp, creşterea valorilor glicemiei din sânge. Stările hiperglicemice apar cel mai frecvent după o masă la care au fost consumate alimente bogate în glucide sau atunci când pacientul lucrează într-un mediu stresant şi este agitat.

Principalele cauze ale glicemiei mărite sunt:

  • lipsa sportului în viaţa de zi cu zi
  • stilul de viaţă sedentar
  • stresul, agitaţia şi supărările
  • aportul insuficient de insulină
  • excesele alimentare
  • excesul de hormoni hiperglicemianţi 

Sfaturi şi tratament pentru glicemia mare

Schimbarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar reprezintă un pas foarte important pentru a echilibra nivelul glucozei din sânge. Este esenţială efectuarea unor exerciţii fizice în fiecare zi, indiferent că este vorba despre plimbări cu bicicleta, alergări uşoare în aer liber, fitness, aerobic sau, pur şi simplu, mersul de jos. Acest obicei ajută organismul să se menţină în condiţii normale şi ajută la reglarea glicemiei.

De asemenea, se recomandă consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o hidratare corectă a organismului şi eliminarea surplusului de zahăr din urină. În plus, este bine ca pacienţii care au glicemia mare să renunţe la fumat, să elimine din alimentaţie produsele şi mâncărurile bogate în calorii.

În cazurile în care este vorba despre o hiperglicemie avansată, care nu poate fi vindecată în mod natural, medicul specialist prescrie anumite suplimente alimentare sau un tratament medicamentos, ori administrarea unor injecţii cu insulină.

Sursa: www.hosptm.ro