Ce este Acidul Alfa Lipoic? Rol, actiune, beneficii pentru persoanele diagnosticate cu diabet.

Acidul Alfa Lipoic (AAL) este antioxidantul universal.

Fiecare dintre noi depindem de existenta si functionarea Acidului Alfa Lipoic pentru a supravietui. Fiecare celula din organism contine Acid Alfa Lipoic si are nevoie de el pentru producerea de energie. Acidul Alfa Lipoic cunoscut si ca Acid Tiotic, este coenzima implicata in procesul de transformare a glucozei din mancare in ATP, o forma de energie pe care corpul o poate folosi. Corpul nostru produce Acid Alfa Lipoic, insa in cantitati foarte mici. De asemenea, organismal nostrum mai poate lua Acid Alfa Lipoic din alimentatie (cartofi, spanac, carnea rosie), dar tot in cantitati reduse.

Studiile au aratat ca furnizarea organismelor noastre de Acid Alfa Lipoic in plus, prin suplimente alimentare, poate ajuta in diverse moduri si poate trata diferite afectiuni.

Rolurile Acidului Alfa Lipoic (AAL)

Antioxidant universal

Cei mai multi antioxidanti functioneaza normal intr-un mediu inconjurator specific si protejeaza o singura parte a celulei. De exemplu, Vitamina E poate proteja membranele plasmatice de vatamarile radicalilor liberi, in timp ce vitamina C functioneaza in zonele apoase ale celulei. Vitamina E este liposolubila, pe cand vitamina C este solubila in apa. Acidul Alfa Lipoic functioneaza insa in ambele zone: atat in membranele lipide cat si in portiunile apoase. Liposolubile si solubile in apa in acelasi timp? Da, pentru AAL este posibil! Acidul Alfa Lipoic este antioxidantul solubil in toate zonele celulei, putand in consecinta sa protejeze toate celulele de efectele radicalilor liberi.

Reciclarea Antioxdidantilor

Acidul Alfa Lipoic recicleaza alti antioxidanti, imbunatatind functiile si marind durata de viata a acestora in organism. Antioxidantii dezactiveaza radicalii liberi prin absorbirea electronului lor extra  sau prin lipirea la acestia. Odata ce un antioxidant, de exemplu Acidul Ascorbic, a absorbit electronul extra, antioxidantul este scos din uz. Trebuie sa transfere electronul la un alt antioxidant care este capabil sa recicleze Acid Ascorbic, cum este Acidul Alfa Lipoic. Dupa ce Acidul Ascorbic transfera electronul in plus la AAL, Acidul Ascorbic este pregatit sa apere in continuare celulele si sa distruga alti radicali liberi. Aceasta reciclare este foarte importanta pentru pastrarea antioxidantilor in prima linie, pregatiti sa elimine radicalii liberi.

Pentru ca AAL este antioxidantul universal, el poate recicla atat antioxidanti liposolubili, cat si antioxidanti solubili in apa. Studiile atesta ca Acidul Alfa Lipoic poate sa recicleze o mare varietate de antioxidanti incluzand Vitamina C, Vitamina E si Glutation. Ridicarea nivelelor de Acid Alfa Lipoic, ar trebui sa intensifice procesul de reciclare al antioxidantilor si sa imbunatateasca atat mecanismele de aparare din structurile celulelor, cat si functionarea per total a antioxidantilor.

Anti-Imbatranire

Rezultatele preliminare ale studiilor asupra Acidului Alfa Lipoic sugereaza ca acesta poate nu doar sa previna procesul de imbatranire, dar si sa inverseze procesul. In doua studii ale universitatii Berkeley din California au fost investigate efectele suplimentarii Acidului Alfa Lipoic asupra imbatranirii. Mitocondriile sunt partile producatoare de energie ale celulei: ele folosesc oxigen pentru a converti glucoza intr-o forma de energie utilizabila printr-un proces complex din care rezulta de multe ori radicali liberi ca si produse secundare. Pe masura ce imbatranim, biosinteza de antioxidanti scade si mitocondriile devin mai putin eficace, rezultand mai multi oxidanti. Asadar, corpul produce mai multe molecule daunatoare si numarul antioxidantilor care sa-l apere scade. Acesti oxidanti raman in organism si vor vatama structurile celulelor si a biomoleculelor.

Cercetatorii au comparat masuratori ale functiilor mitocondriilor dupa administrarea suplimentara de Acid Alfa Lipoic, cu un grup de control care nu au primit un supliment cu AAL. Grupul care nu a primit suplimentul arata o scadere a functiilor mitocondriilor, a activitatii ambulatorie si un nivel endogen a antioxidantilor Vitamina C si Glutation. Dupa doua saptamani de supliment cu Acid Alfa Lipoic s-au vazut semne clare de reversare ale celor 3 semne de imbatranire.

Un studiu similar a cercetat efectele imbatranirii asupra concentratiei de Acid Ascorbic, asupra reciclarii antioxidantilor si a biosintezei. Cercetatorii au observat un declin in toate acestea ca urmare a procesului de imbatranire, dar si o scadere a abilitatii organismului de a raspunde la stresul oxidantilor. Doua saptamani de supliment cu Acid Alfa Lipoic au marit concentratia, biosinteza si procesul de reciclare a Acidului Ascorbic. Aceste rezultate promitatoare sugereaza ca Acidul Alfa Lipoic poate inversa partial cateva dintre procesele biologice asociate cu imbatranirea, in special declinul antioxidantilor, care este dictat de imbatranire.

Acidul Alfa Lipoic este studiat ca si tratament potential pentru cateva boli majore, de retinut diabetul si a complicatiilor asociate cu el. In Germania, Acidul Alfa Lipoic, este folosit ca tratament pentru diabetul neuropatic. In SUA sunt efectuate teste pentru a se evalua eficienta Acidului Alfa Lipoic in tratarea imunitatii la insulina, asociata cu diabetul de tipul 2 si multiplele neuropatii cauzate de complicatii ale diabetului.

Sursa: http://dermae.ro


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sendoinf/favio.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399